maandag 22 juni 2015

Andries Bosma
Op 16 juni 2015 reikte Andries Bosma, de voorzitter van de Federatie van Past Rotarians, onder het oog van zo'n 45 aanwezigen aan voorzitter Jasper von Grumbkow het charter uit. Daarmee verrichtte hij zo'n beetje zijn laatste officiële daad, want per 1 juli wordt hij als voorzitter opgevolgd. In zijn periode heeft hij aan circa tien clubs een charter uitgereikt. De club van Past Rotarians Parkstad zou de 120ste club in Nederland zijn. Bosma, die lid is van Rotaryclub Eindhoven-Kempenland en ooit gouverneur van district 1550 was, vertelde over de geschiedenis van de Federatie, over de verstandhouding met Rotary International, over Fellowship-activiteiten, rapporten, de website en het Federatie Nieuws. Kortom, de Past Rotarians kregen een kijkje in wat (tot nu toe) ver van hen af ligt: de Landelijke Federatie.
Impressie van de bijeenkomst

Op het Charter-document dat de club ontving, schemert een logo door. Andries Bosma zei dat het een wiel met één spaak voorstelt. Het officiële Rotary-logo heeft vijf spaken. Een spaak vormt de verbinding tussen de velg en de as, en staat voor een zogenaamde "Avenue". Die vijf Avenues zijn filosofische verbindingen ("services") met de basis van de Rotary. Daarvan is bij de Past Rotarians alleen Fellowship als laatste spaak overgebleven. Wim Vencken (auto-expert) wist te vertellen dat een wiel met één spaak vrij modern is. Andries Bosma legde verder uit dat het wiel eigenlijk een tandrad is dat bewust een rijtje tanden mist.
Een aantal leden merkte op dat met de leeftijd het gebit inderdaad haperingen vertoont, maar wat precies het wegvallen van de tanden symboliseert, is uw blogger ontgaan.
Na de charter-uitreiking moest de oorkonde met twee handtekeningen bekrachtigd worden. Zonder deze handtekeningen, zo was duidelijk, zou het charter weinig waard zijn en was alle moeite voor niets geweest.

Limburg Kolenland (2015). Uit het Federatie-nieuws had de voorzitter opgemaakt, dat bij een charteruitreiking de Federatievoorzitter als herinnering een cadeautje meekrijgt. Wat moest het worden? Dit jaar is het in deze regio het Jaar van de Mijnen, want het is dit jaar 50 jaar geleden dat de sluiting van de mijnen werd aangekondigd. Nu, in 2015, wordt de balans opgemaakt: welk effect hebben de mijnbouwjaren en de jaren na de sluiting op het leven van alledag in deze regio? Dit jaar zijn in de regio allerlei activiteiten en festiviteiten gepland. In het kader van het Jaar van de Mijnen is ook een boek uitgegeven. De club had bij de charter-uitreiking natuurlijk een mooi flesje mijnwater kunnen aanbieden: Appellation Parkstad Controlée.
Dat was ludieker, maar een deftig boek voor de Federatie-voorzitter, Andries Bosma, is nog meer gepast. In het boek stond: "Ter herinnering aan de uitreiking van het charter op 16 juni 2015 aan de club Parkstad" met de handtekeningen van de voorzitter en de twee andere bestuursleden waarvan u in het midden op de foto ziet Alphons Spijkers (penningmeester) en rechts Fred Frumau (secretaris).


Felicitaties. Een aantal clubs uit de omgeving had een vertegenwoordiging gestuurd om de club te feliciteren met het verkrijgen van het Charter. Allen zeiden blij te zijn met het initiatief en zegden hun steun toe aan de club. Onder meer was aanwezig Diana Borgers die voorzitter is van Rotary Landgraaf. Ook oud-gouverneur Paul Franken gaf acte de présence. Onder de sprekers waren Paul Rutten oud-voorzitter van de Rotaryclub Gulpen-Vaals en die jaren meedraait in de Rotary en vele bekenden in de club heeft. Hij vond het een bijzonder interessant initiatief en nodigde de voorzitter uit om eens iets over de Past Rotarians te vertellen in zijn club Gulpen-Vaals. Verder overhandigde hij een vaantje aan de club. Dit vaantje prijkt inmiddels in de digitale vaantjeskast. Deze kast is te vinden onderaan de rechterkolom van deze website.
De Club van Past Rotarians Parkstad heeft geen eigen vaantje om uit te wisselen. De vraag is ook of de club ooit een vaantje moet laten maken. Uw blogger kent geen Past Rotariansclub dat een eigen vaantje heeft.
Hans Kramer, oud-voorzitter van de Past Rotarians van Landgraaf en oud-lid van Rotary Landgraaf, vertelde iets over de Past Rotariansclub van Landgraaf, die in 2007 haar charter ontving. De leden van zijn club zijn oud-leden van Rotaryclub Landgraaf. Bij de oprichting van de Past Rotarians van Parkstad heeft Jasper von Grumbkow contact opgenomen met de club van Landgraaf om het voornemen kenbaar te maken, er zijn enkele gesprekken gevoerd en de relaties tussen beide clubs zijn goed. Enkele leden van beide clubs zien elkaar vrij regelmatig.
René Ploum sprak namens Rotary-gouverneur Albert Latour (die verhinderd was) en namens Rotaryclub Kerkrade, waarvan hij voorzitter is. De club van Past Rotarians Parkstad kent leden van Kerkrade. Dat is ook de reden dat de club van Past Rotarians goed bekend is bij Kerkrade. Ook hij overhandigde aan de club het Rotaryvaantje van Kerkrade. Dit vaantje staat onderaan rechts van deze blog in de virtuele vaantjeskast. Ook kwam tijdens de bijeenkomst de ontwikkeling van zogenaamde satellietclubs aan de orde. Een fenomeen dat bij de aanwezigen onbekend was. Elke club mag een satellietclub oprichten waarvan de bijeenkomsten in dag, plaats en tijd verschillen van de plaatselijke Rotaryclub. Ook zou de regeling voor de contributie anders zijn. Veel concurrentie wordt er niet van deze satellieten verwacht, al was het maar omdat de Rotaryclubs zelf moeite hebben met de ledenwerving.
Steph Vaessen (secretaris Rotaryclub Heerlen) feliciteerde de club namens zijn club en memoreerde dat het initiatief voor de oprichting van de Past Rotarians indertijd van club Heerlen kwam toen de twee voorzitters van deze club in 2012 bezig waren met de vernieuwing van club Heerlen. Die vernieuwing heeft geleid tot de oprichting van een Past Rotariansclub in de regio. Ook zijn toen andere zaken vernieuwd. Rotary Heerlen zelf heeft inmiddels zo'n 10 nieuwe leden erbij gekregen. Eerder bestond er in de regio een Past Rotariansclub onder de naam Heerlen. Deze werd gecharterd in 1994, maar werd 15 jaar later opgeheven (in 2009) omdat het aantal leden teruggelopen was. Steph Vaessen moest helaas melden dat hij namens Heerlen geen vaantje kon aanbieden, want de vaantjeskast van Heerlen was bij een eerdere vernieuwing gesneuveld en de vaantjes verhuisden later naar het archief van Rijckheyt.
Van "Club in oprichting" naar "Erkende club". Aan de tafel in het midden (vlnr) Alphons Spijkers (penningmeester), Fred Frumau (secretaris), Hans Kramer (Past Rotarians Landgraaf), René Ploum (Rotary Kerkrade)
Van "Club in oprichting" naar "Erkende club". Op de oorkonde staat dat de Federatie de club als club  "In oprichting" toegelaten heeft op 21 januari 2013. De club was toen al van start, maar de molens draaien niet zo snel. Het duurde zelfs 2 1/2 jaar voordat de oprichting voltooid was en de erkenning volgde. Dat komt doordat Past Rotarians tamelijk druk zijn met onthaasten. Dat geldt in het bijzonder voor de club Parkstad zelf. Maar toen het zo ver was, ging de trotse voorzitter na zijn dankwoord de tafels langs om de oorkonde te tonen. Bij elke tafel vroeg hij bij welk lid (en op welke plaats in zijn of haar huis) hij dit ingelijste exemplaar zou mogen ophangen. Wie zou deze eer willen? Uit bescheidenheid bleken de aanwezigen die eer graag aan een ander te gunnen, en een beslissing bleef uit. Behalve veel bijzondere ideeën over de plaatsing van de oorkonde, heeft de ronde langs de tafels enkele voorstellen opgeleverd die het bestuur, in het verdere onthaastingsproces, in beraad neemt.
Impressie van de bijeenkomst. In het midden de voorzitter van Rotaryclub Landgraaf, Diane Borger.