zaterdag 6 juni 2015

Excursie Past Rotarians aan Roermond (verslag en foto's van Guy Steffens): op 19 mei 2015 bracht een groep van de Past Rotariansclub Parkstad op uitnodiging van ons lid Ghiel Pijpers een bezoek aan Roermond. Ghiel had voor een - zoals later bleek - prima programma gezorgd. Na een kop koffie in De Pauw/De Zwarte Ruiter liepen wij samen met Ghiel door ‘zijn’ Roermond naar het Cuypershuis. Hij lardeerde de wandeling met interessante aanwijzingen. Hier werden wij gedurende 1 uur rondgeleid en kregen wij een uitstekend beeld van de prominente rol die Pierre Cuypers op de architectuur in het Nederland in de tweede helft van de 19e eeuw
gehad heeft. Daarna liepen wij naar het Arresthuis voor de lunch. Het Arresthuis is enkele jaren geleden door de Van der Valk groep getransformeerd van gevangenis in een designhotel. Wij mochten zelfs nog een paar hotelkamers bekijken, een grote aanwinst voor Roermond. Na de voortreffelijke lunch werden wij opgewacht door de stadsgids Philo. Zij nam het middagprogramma voor haar rekening: achtereenvolgens brachten wij een bezoek aan de Synagoge, de
Munsterkerk en de St. Christoffelkathedraal. Onderweg werden wij veelvuldig gewezen op de talrijke Art Deco panden in Roermond. De geslaagde dag werd afgesloten met een glas bier of wijn op het terras van wederom Café de Pauw. Op het terras kon Ghiel ons het positieve bericht doorgeven, dat zijn vrouw Elies op korte termijn ontslagen zou worden uit het ziekenhuis in Venlo. Eind goed, al goed!
Op 19 mei 2015 besprak Jasper von Grumbkow de psychologie van ongelijkheid aan de hand van Het kapitaal van Piketty en The spirit level van de epidemiologen Wilkinson en Pickett: grotere inkomensongelijkheid correleert met gezondheidsproblemen, meer kindersterfte, obesitas, drugs- en alcoholverslaving en minder sociale mobiliteit. In rijke landen hangen gezondheid en sociale problemen samen met de inkomensongelijkheid en niet met het nationale inkomen per hoofd van de bevolking.
Op 5 mei 2015 werd in de club gediscussieerd over de NSB (de Nationaal Socialistische Beweging die van 1931 tot 1945 heeft bestaan), het verkiezingsprogramma ervan dat grotendeels een vertaling  was van dat van de NSDAP, maar waarin vooralsnog rassenleer en antisemitisme ontbraken. Verder werd gediscussieerd over het lidmaatschap en de aanhang ervan, de positie van ambtenaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, de rol van intellectuelen.