maandag 11 februari 2013

Op zoek naar een bank (3),

want van een oud-Rotarian kreeg ik verschillende tips. Heel aardig & altijd handig, want als het om oprichten van verenigingen gaat, ben ik Alice in Wonderland. Nu ging het over de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Ik dacht dat dat gemakkelijk via de site kon. Dat lijkt maar zo: voor verenigingen lukt dat niet. Misschien worden er wel teveel verenigingen opgericht. Je moet bellen of langskomen (zucht).
Inschrijving bij de KvK betreft de volledige en beperkte rechtsbevoegdheid van de vereniging. In het laatste geval ben je als bestuurder met jouw privévermogen aansprakelijk. Dat geeft geen prettig gevoel. Bij volledige rechtsbevoegdheid ben je niet aansprakelijk. Maar dan moet je de vereniging oprichten met een akte van de notaris. Op welke punten die aansprakelijkheid dan beperkter is, doordat je de vereniging hebt laten inschrijven in de KvK, heb ik op de site van de KvK niet gevonden. Ga je naar een bank, dan moet je eigenlijk ook een inschrijving van de KvK hebben. Dus, ik vermoed: altijd een KvK-inschrijving.
(1)Laten inschrijven bij de notaris of niet?  Ik zal eens een Rotarian bellen.
(2) Wat houdt die beperkte aansprakelijkheid in?
(3) Ik heb nog niet op de KvK-site gevonden dat je een vereniging automatisch kan laten inschrijven.
(4) Het huishoudelijk reglement moet in orde zijn, want dat moet je inleveren, dus dat reglement nalopen.
(5) Vergelijking Rabo en Amro maken.
(6) Op wiens naam de (en/of) rekening moet staan en hoe dat dan zit met de belasting als op een rekening op jouw naam een bedrag van de vereniging staat.