dinsdag 3 september 2013

Leo van Breugel over Market Garden (17 september) Op de bijeenkomst van de Past Rotarians Parkstad (17 september) analyseerde Leo van Breugel de verloren slag om Arnhem (Operatie Market garden) die op 17 september in 1944 plaatsvond. Waarom ging de slag mis? Er was rivaliteit tussen de Engelsen en de Amerikanen, met Montgomery aanvankelijk ondergeschikt aan Eisenhouwer, maar door enig geschuif met generaalsterren werd dit rechtgetrokken. De Amerikanen wilden  .... Lees verder hier.


Ghiel Pijpers over de Heksenmusical (2014)Ghiel Pijpers vertelt op de bijeenkomst van de Past Rotarians op dinsdag 17 september dat het precies 400 jaar geleden is(1613) dat in Roermond 64 heksen werden verbrand. Het is een tijd van grote armoede, overstromingen en ziekten. Het volk mort, de wellust tiert, en er breken onlusten uit. Ghiel Pijpers trek nog net geen parallel met het uiteenvallen van de macht in Roermond, en de mogelijke heksenjacht, na... Lees verder... hier.


Ruud Hagenouw over het Bevolkingsonderzoek darmkanker

Terwijl op 3 september 2013  's morgens Radio-1 het bevolkingsonderzoek naar darmkanker aankondigt, gaat  's middags Ruud Hagenouw voor de Past Rotarians van Parkstad in op de achtergronden van dit onderzoek. Is dat toeval? "Toeval bestaat niet", zegt Ruud Hagenouw die directeur was van de GGD Oostelijk Zuid-Limburg en aan de wieg stond van de samenvoeging van de drie GGD’s in de regio Zuid-Limburg. Hij was ooit ... Lees verder ... hier

Jan van der Dussen over Ontwikkelingen in Egypte


Op de lunchbijeenkomst van 20 augustus 2013 ging Jan van der Dussen in op de ontwikkelingen in Egypte: "De ontwikkelingen in Egypte houden de gemoederen bezig, niet alleen in Egypte zelf, maar ook in de rest van de wereld. In beide gevallen wordt de zaak ernstig vertroebeld, omdat .... Lees verder...hier.

Ghiel Pijpers over Finnegans Wake van James Joyce


Ghiel Pijpers las een willekeurige pagina voor uit Finnegans Wake van James Joyce. Dat voorlezen deed Ghiel Pijpers op 16 juli in De Rousch voor de leden van de Past Rotarians. Hij begon als volgt:
"Een ochtendbad en dan een bordje ingewanden, interne organen. Black and white pudding, .... Lees verder hier.