vrijdag 21 december 2012

Stap 4: Reacties zijn positief

Hoe gaat het met de belangstelling voor de club i.o?
Veel enthousiasme, optimisme en positivisme. Je krijgt reacties als: "We gaan het proberen." "Gewoon doorgaan." "Niet ..., maar poetsen." Niet alles ambtelijk uitkauwen, want dan gebeurt er niets." "Simpel erin stappen." "Positief en toekomst gericht, zo moet het."
Dus... een hart onder de riem.

Maar ik wil niet wegpoetsen de reacties van enkele leden die willen wachten, die later willen beslissen, weer anderen hebben het te druk met hun werk of met hun privéleven, of willen eerst dat het juridisch onderbouwd wordt of willen  eerst antwoord op allerlei vragen voordat de club wordt opgericht, er zijn ook leden die het lidmaatschap van twee clubs te veel van het goede vinden.

Wat zou dat zijn? denk ik dan. Koud-watervrees? Angst om te veranderen? Streven naar zekerheid, perfectionisme en de klassieke ambtenarenrespons: hoe zitten de formele regels in elkaar? Risicomijdend en uitstelgedrag: zouden we niet even wachten? Gaat het niet te snel? Moeten we eerst niet nadenken? Ik denk niet dat dat allemaal leeftijdsafhankelijk is. Het tempo blijft erin.

Past Rotarian of Oud-Rotarian? 

Past Rotarian of Oud-Rotarian? In Nederland schijnt gediscussieerd te zijn over de naam. Oud-Rotarians werd geassocieerd met  wijn drinkende en sigaren rokende hoogbejaarden, hoewel dat ook wel een assocaatie is voor de gewone Rotarians. Rotary gebruikt veel Engelstalige begrippen. Dus werd gekozen voor Past Rotarians.

Misschien is zo'n club een vangnet voor Rotarians die door verhuizing, andere werkkring, leeftijd uit Rotary zijn gegaan. Past Rotarian Clubs proberen het Rotary-gedachtengoed levend te houden maar zij zijn géén service clubs,  kennen geen classificaties, er zijn geen projecten (community service of international service), Er is wel veel aandacht voor vocational service en followship-activiteiten.

Overtollig en overjarig?

Past Rotarian Clubs zijn geen parkeerplaats voor als overtollig en overjarig beschouwde Rotarians. Als de toekomst van Rotary weer eens besproken wordt, komt steevast een maximum leeftijd aan de orde. Dit loopt altijd vast op de eerste Rotary-doelstelling, te weten "the development of acquaintance as an opportunity for service".

Concurrentie?

Tegelijk kan je je niet aan de indruk onttrekken dat Past Rotary een concurrent is van Rotary. Rotary International was al sinds 1937 bang dat Past Rotary tot ledenverlies zou leiden. In 1964 kwam toen het Senior Actif Membership (S.A.M.) en het Past Service Membership (P.S.M.). Deze leden hadden geen classificatie meer. Ze waren ontheven van de attendance-verplichting.
Nu komen de begrippen "SAM" en "PSM" in de Rotary-statuten niet meer voor. Op landelijk niveau is in 1996 een convenant gesloten tussen Rotary Nederland en de Federatie van Clubs van Past Rotarians. Vastgelegd is onder andere:

  1. de onafhankelijkheid en de autonomie van beide organisaties; 
  2. de mogelijkheid om van zowel een Rotary-club als een Past Rotary Club lid te zijn (omdat een PR-club geen service club is); 
  3. het benoemen van een gouverneur van de Nederlandse Rotary-districten tot liaison-officer tussen Rotary Nederland en de Federatie; 
  4. het opnemen van de gegevens van de Past Rotarian Clubs in Nederland in het Rotary-Jaarboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.