dinsdag 23 augustus 2016

Erik Sweers is verschillende keren in Dubai geweest. Op 19 juli 2016 illustreerde hij met foto's en verhalen dat in Dubai alles groot, groter, grootst moet zijn. Dubai heeft de hoogste wolkenkrabber en de grootste golfbaan ter wereld, de grootste fontein, het grootste themapark, het grootste winkelcentrum (Dubai Mall) met daarin het grootste aquarium ter wereld, de grootste overdekte skihal (400 meter en veel sneeuw) in de woestijn (!) en het grootste vliegveld is in aanbouw. Er wordt gewerkt aan het grootste onderwaterhotel ter wereld. Voor de kust zijn/worden verschillende kunstmatige palmeilanden aangelegd.
Dubai is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat met 2,1 miljoen inwoners (meerderheid buitenlandse werknemers die vaak in armoedige omstandigheden leven en werken). Zijn rijkdom dankt Dubai aan de aardolie die in 1966 in de grond werd gevonden. Tegenwoordig wordt nog maar een fractie van het geld in Dubai verdiend aan olie. De toeristenindustrie is nu een van de sectoren waar veel in geïnvesteerd is en wordt. Verder ontwikkelt Dubai zich in de financiële dienstverlening, ICT en als schakel in de lucht- en vrachtverbindingen tussen Azië en Europa. Het veranderde toen in 2009 de financiële crisis toesloeg. Vastgoedprijzen kelderden en grote bouwprojecten werden uitgesteld of halverwege gestopt. Bouwwerkzaamheden aan een aantal grote wolkenkrabbers staan stil door geldtekort. De skyline van Dubai wordt gedomineerd door de 828 m hoge Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld.
Op 3 juli 2016 gaf Eke Zijlstra een vervolg aan een eerder verhaal over zijn bezoeken aan Malawi, als vrijwilliger voor de Stichting Warm Hart Voor Malawi. Malawi is een van de armste landen ter wereld. Door het lage opleidingsniveau is er veel armoede. In geen enkel land is de schooluitval zo hoog. Als er scholing is, dan is dit vaak alleen voor jongens of is er onvoldoende lesmateriaal. Samen met de Stichting wordt stap voor stap gewerkt  aan projecten die bijdragen aan betere scholing. En een betere toekomst voor kinderen door: lesgeld te betalen zodat de kinderen naar het voortgezet onderwijs kunnen, extra steun aan talentvolle meisjes te geven, leerkrachten bij te scholen. Ook steunt de Stichting samen met een Amerikaanse hulporganisatie een plaatselijk ziekenhuis.

donderdag 16 juni 2016

Parkstad Limburg Theater: er zijn nog enkele plaatsen!
Culturele activiteiten: op de bijeenkomst van 7 juni 2016 deden Guy Steffens en Fred Frumau een aantal suggesties voor culturele activiteiten in het komende clubjaar. Onder meer een live uitzending vanuit de Metropolitan Opera van New York in een bioscoop. Deelname aan de gezamenlijke bijeenkomsten met de Rotaryclubs uit de regio in de schouwburg van Heerlen met korting en ontmoeting in gereserveerde ruimte. Ook ligt er een voorstel van Ghiel Pijpers en zijn er voorstellen voor excursies. Binnenkort gaat een mail met overzicht naar de leden.

donderdag 2 juni 2016

Vlag van Malawi
Eke Zijlstra vertelde op 17 mei 2016 iets over zijn reis naar Malawi, dat grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique en dat sinds 1964 onafhankelijk is, nadat het eerst Brits was geweest. Het is een van de armste landen van de wereld. Het heeft nauwelijks delfstoffen. Het land draait op hulp. Er heerst veel HIV. Eke Zijlstra ging kort in op het project dat hij daar steunt en over de mores bij een van de Rotaryclubs die hij bezocht. Op 5 juli zal hij dieper ingaan op het hulpproject.

dinsdag 17 mei 2016

Op de dies van 3 mei 2016 hield dr. Maurice Martens een lezing onder de titel: "Rijke voorjaarsflora en pollen: het belang van goede voorlichting."
De dies hoopt de club steeds te vieren op de 1e dinsdag van de maand mei. De derde dies was op dinsdag 3 mei. Maurice Martens, bioloog en een van de grondleggers van het dagelijkse Pollennieuws en van de Flora van Nederland, hield voor de leden (met partners) een druk bezochte lezing. Martens blijkt een geweldige bron van informatie over pollen, allergieën, planten waar we voor moeten oppassen (o.m. Ambrosius) en hoe met gebruik van ICT veel mensen dagelijks baat hebben bij het Pollennieuws. Didactisch toonde hij hoe mensen met gebruik van de onder meer door hem ontwikkelde websites pollenplanten leren herkennen (determinatievideo's en zogenoemde plantenpaspoorten). Martens is een promotor die mensen activeert om in de eigen omgeving bewust planten te bekijken en te bewonderen. Klik op de twee prachtige websites:

maandag 16 mei 2016

Discovery Center te Kerkrade op 19 april 2016 (Foto: Guy Steffens )
Op 19 april 2013 hield de club een excursie naar 3C Discovery in Kerkrade, gelegen aan het Museumplein aldaar. De 34 deelnemers volgden in twee groepen een rondleiding met gids door het Continuüm, kregen een lunch in Brasserie M en zagen de film Earth in het Columbus Theater. Vanuit de positie van de astronauten,  gezeten in hun ruimtevaartuig, en zagen de deelnemers hoe kwetsbaar onze planeet is. Door een projectie van 16 meter rond en 8 meter diep, waar de deelnemers op neerkeken (sommigen enigszins duizelig), leken ze even boven de aarde te zweven. De geslaagde dag (van 10:30 uur tot 14:00 uur) was georganiseerd door Guy Steffens en Ruud Hagenouw.

Jaarvergadering 4 april 2016

De jaarvergadering van de Club van Past Rotarians van Parkstad  (4 april 2016) liep rustiger dan de vergaderingen van het parlement van Oekraïne waar een dagje later, op 5 april 2016, in Nederland een referendum over een associatie met dit vredige, niet-corrupte en integere land werd gehouden.

De jaarvergadering van de club werd gehouden op 5 april 2016. (a) Het aantal aanwezigen was 22. (b) Tot dit moment vallen het clubjaar (jaarverslag) en het jaar waarover het financieel verslag gaat, niet samen. Het komend financieel verslag en het jaarverslag zullen in het vervolg steeds betrekking hebben op het Rotaryjaar (lopend van 1 juli tot 1 juli). (c) Het financieel verslag is akkoord bevonden door de kascontrolecommissie (Erik Sweers) en overgenomen door de vergadering. (d) Het bestuur zal contact leggen met de Past Rotarians van Landgraaf. (e) De statuten (zojuist ondertekend) zullen op de site komen. (f) De vergadering sprak waardering uit voor het werk van de programmacommissie (Guy Steffens & Gerard Haack), voor de opzet van de Fellowshipactiviteiten (onder meer Guy Steffens, Ruud Hagenouw en Ghiel Pijpers) en voor het werk van het bestuur.

zondag 15 mei 2016

Ondertekening statuten op 5 april 2016 door de voorzitter, Jasper von Grumbkow, onder het toeziend oog van notaris Johan Hoekstra.
Op dinsdag 5 april 2016 hield mr. Johan Hoekstra van het kantoor Hoekstra Geurten Notarissen een lezing over de aansprakelijkheden van de bestuurders in de verschillende rechtsvormen. Hij gaf diverse voorbeelden van wanbeleid en van bijzondere vormen van aansprakelijkheid.
Ondertekening statuten op 5 april 2016 door de secretaris, Fred Frumau, onder het toeziend oog van notaris Johan Hoekstra.
Hoekstra ging in op de plannen (volgens een voorontwerp Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) om de aansprakelijkheden van bestuurders van de BV, de NV en de Coöperatie ook van toepassing te laten zijn op bestuurders van verenigingen, zoals die van de Club van Past Rotarians van Parkstad, ook wanneer deze onbezoldigd zijn. Voorafgaand aan deze lezing werden de statuten van de club ondertekend door de voorzitter (Jasper von Grumbkow), de secretaris (Fred Frumau), de penningmeester (Alphons Spijkers), en uiteraard door notaris Hoekstra in Auberge de Rousch in Heerlen.
Ondertekening statuten op 5 april 2016 door de penningmeester, Alphons Spijkers, onder het toeziend oog van notaris Johan Hoekstra.


De Statuten

De statuten zijn op deze site geplaatst als startbericht van deze site (21 december 2012). Wie de statuten wil lezen, ga  naar het allereerste begin van deze site. Klik hier. Vervolgens scrollen naar het begin van de pagina.


donderdag 14 april 2016

Jan van der Dussen voerde op 15 maart 2016 een discussie over “De stroom van vluchtelingen in het licht van de verwevenheid van de crises binnen de EU en in het Midden-Oosten, als mede in het licht van de nieuwe Koude Oorlog.” Er bestaat sinds 1914 een permanent crisisgevoel dat onderdeel is geworden van onze westerse cultuur. Je kan geen toekomstvisie hebben, als je niet kan omgaan met het verleden. De geschiedenis zou de leidraad voor de toekomst moeten zijn. Nu is het precies andersom. De leidraad werd vooruitgang. Het communisme en het fascisme hadden een sterk vooruitgangsdenken. Volgende crises die te maken hebben met geloof in vooruitgang elkaar snel op: koloniale oorlogen, 1968, Club van Rome, milieu, eurocrisis, nieuwe koude oorlog, oorlog midden in Europa (Joegoslavië met honderdduizenden doden), nine-eleven, Irak. Griekenland is al bijna weer vergeten, want nu zijn het de vluchtelingen en Syrië, Oekraïne en de relatie met Rusland.

zondag 6 maart 2016

Op 1 maart 2016 hield Guy Steffens een Power-Pointpresentatie onder de titel "Evolutie en migratie: Homo sapiens". In kort bestek ging hij van de ontdekking van de DNA-structuur naar de recente mogelijkheid om het kern-DNA uit de botten van Neanderthalers te onderzoeken. Steffens toonde dat het DNA-onderzoek een steeds nauwkeuriger beeld geeft van de evolutie en migratie van de Homo sapiens. Verder verwachtte hij dat de dalende kosten om het complete genoom vast te stellen tot een beter begrip zal leiden van het verband tussen de genen en ziekten en daarmee tot de ontwikkeling van betere geneesmiddelen en van betere geneesmethoden.

donderdag 25 februari 2016

Agenda maart-mei 2016
- 1 maart: Guy Steffens: ‘Evolutie & Migratie Homo sapiens.’
- 15 maart: Jan van der Dussen leidt een discussie over “De vluchtelingenstroom in het licht van de verwevenheid van de crises binnen de EU en in het Midden-Oosten, alsmede in het licht van de nieuwe Koude Oorlog.”
- 5 april: Jaarvergadering en Johan Hoekstra over bestuursverantwoordelijkheid en –aansprakelijkheid.
- 19 april: Excursie  en lunch Continuüm Kerkrade (geen lunchbijeenkomst De Rousch).
- 3 mei: Diesviering: Maurice Martens (bioloog en een van de grondleggers van Pollennieuws.nl, waar mensen met allergieën de pollenverwachtingen vinden, en  grondlegger van de Flora van Nederland) over: ‘Rijke voorjaarsflora en pollen: het belang van goede voorlichting.’
- 17 mei: Eke Zijlstra over Malawi.

dinsdag 16 februari 2016

Op 16 februari 2016 hield Jan Nillesen een voordracht, gebaseerd op zijn boek "Kalkbranderijen in Zuid-Limburg: studie naar de vele facetten van een vergeten industrie". Het boek van deze oud-leraar scheikunde, is een uitgave van de Nederlandse Geologische Vereniging, afdeling Limburg waarvan hij voorzitter is geweest. Nillesen toonde restanten van de ovens die deel uitmaken van het industrieel erfgoed in het Limburgse landschap. Hij besprak de technische, politieke en economische omstandigheden die een rol hebben gespeeld bij de opkomst en ondergang van deze industrie in Limburg.

donderdag 11 februari 2016

Op 2 februari 2016 praatte Han Thoman ons bij over de ontwikkelingen in de wereld van de de pensioenen. Over pensioenen zijn zorgen en twijfels. Volgens  Han Thoman zijn er wel zorgen maar de bijgaande cartoon wordt geen werkelijkheid. Han gaf een gedegen analyse van de ontwikkelingen, gelardeerd met persoonlijke ervaringen vanuit zijn rol als bestuurder en toezichthouder. Als iemand daarvoor geëquipeerd is, dan is Han Thoman dat wel. Hij is onafhankelijk voorzitter van het pensioenfonds Grolsch en van SNS-Reaal. Daarnaast is hij betrokken bij PME (groot metaal), SPMS (Medisch Specialisten) en pensioenfonds Hoogovens en HAL (Holland Amerika Lijn). In het verleden was Han onder meer directeur van de pensioenfondsen van DSM en KLM. Ook was hij jarenlang voorzitter van Opf, de koepel van ondernemingspensioenfondsen en lid van de Bankraad van De Nederlandsche Bank. Uw blogger durft na de lezing weer eens naar de ontwikkeling van zijn pensioen te kijken en dacht dat andere aanwezigen ook benieuwd werden.

maandag 4 januari 2016