dinsdag 15 december 2015

Op 15 december 2015 hield Jan Lautenslager een gloedvol betoog over zijn passie: bier brouwen. Zijn bier draagt het etiket: "Luthe d'Or blonde, édition spéciale." Luth is afgeleid van luit (muziekinstrument) en komt etymologisch terug in Laut (van Lautenslager). Jan heeft ook een passie voor muziek en kan, als ware hij een minstreel, muziek maken en verhalen vertellen. Onze brouwmeester zei dat je voor de bereiding nodig hebt: water, mout (gerstekorrels), hop (de vrouwelijke bloempjes) en gist, en... twee rechterhanden. Er komt heel wat knutselwerk bij kijken om het gistingsvat, het waterslot, de hydrometer (om de hoeveelheid suiker te bepalen) te laten werken en om alles efficiënt schoon te houden. Ook het bijhouden van de temperatuur is een nauwgezet klusje. Jan liet zien dat hij van actie houdt en graag knutselt. Op zijn bier hoeft hij geen accijns te betalen, mits hij voor eigen gebruik niet meer dan 100 liter per maand brouwt (hij schijnt een omvangrijk en dorstig gezin te hebben) en het bier niet verkoopt of vervoert. Zijn verhaal verliep met zoveel gedrevenheid dat de aanwezigen zin kregen om zelf aan de slag te gaan.

woensdag 2 december 2015

Op 1 december 2015 gaf Jan van der Dussen een kijkje in enkele thema's uit zijn nieuwe boek: "Studies on Collingwood, History and Civilization", een uitgave van Springer. Eerst ging hij in op de beperkte mogelijkheden om onderzoek te doen in de Humaniora, over de positie van het vak geschiedenis en over de ontvangst van zijn proefschrift met de titel "History as a science". In zijn nieuwe boek behandelt hij onder meer de vraag of geschiedenis een wetenschap is. Zijn antwoord hierop is dat geschiedenis noch inductief, zoals de empirische wetenschappen noch deductief zoals de wiskunde is, maar gezien moet worden als abductief (Peirce). Daarvan gaf Van der Dussen verschillende voorbeelden. Het nieuwe boek bevat eerdere artikelen die hij heeft geactualiseerd en enkele (oorspronkelijk) Nederlandstalige artikelen die hij in het Engels heeft vertaald. Op de bijeenkomst ging hij onder meer in op de discussie die in zijn boek aan de orde komt over de verantwoordelijkheid voor toekomstige generaties.

vrijdag 27 november 2015

Kascontrole door Erik Sweers (oud-bankman). Het bekertje met centen was niet de clubkas. Het bekertje was door de voorzitter ingebracht om eventuele tekorten aan te zuiveren.
Op 27 november 2015 onderwierp Erik Sweers, ten huize van de familie Spijkers, onze clubkas aan een nauwkeurige inspectie. Avonden ervoor was hij reeds aan de slag gegaan. Hij kwam goed beslagen ten ijs. Na enkele indringende vragen en een steekproefsgewijze controle van rekeningen en betalingen, ging hij akkoord onder de aantekening dat hij graag een en ander op officieel briefpapier zou krijgen met datum en handtekening van penningmeester Spijkers. De stilte werd af en toe onderbroken doordat een heerlijke pruimenvlaai werd verorberd (zelfgebakken lekkernij van mw. Spijkers). Op de bijeenkomst, die rustig verliep, was behalve de heer en mw. Spijkers, ook de voorzitter aanwezig. Deze had voor alle zekerheid een bakje met wat centen meegebracht voor het geval er een cent zou ontbreken. Een mogelijk tekort kon dan onmiddellijk worden bijgepast. De controleur hield het bakje steeds bij de hand, waarschijnlijk in de verwachting dat het zou moeten worden aangesproken. Maar dat bleek niet het geval. Hulde voor de familie Spijkers en dank aan Erik Sweers!

Op 25 november 2015 ontvingen Bert en Ingrid Kreijen de leden van Rotaryclub Kerkrade en van Past Rotarianclub Parkstad in hun atelier in Kerkrade dat deze maand 50 jaar bestaat. Bert Kreijen gaf, onder het genot van een hapje en een drankje, een ontspannen rondleiding door zijn atelier en vertelde gedetailleerd hoe hij als een klassieke ambachtsman al die jaren te werk is gegaan en nog dagelijks werkt. Hij liet gereedschappen zien en toonde de werking van zijn apparatuur, gaf een kleine demonstratie, ging terug in de geschiedenis en legde uit hoe hij verschillende objecten had gemaakt. Een zeer leerzame avond van een gepassioneerd edelsmid en beeldend kunstenaar en zijn vrouw.

dinsdag 17 november 2015

Op 17 november 2015 hield mr. Patricia Hoekstra-Geurten (notaris) een voordracht onder de titel "Succes in het verleden vasthouden: the do's and don'ts op notarieel, juridisch en fiscaal gebied." Zij kwam eerst met goed nieuws. De huidige 60-plus generatie is de rijkste ooit. Deze generatie wordt steeds ouder. Zij vervolgde met minder goed nieuws: er zijn kapers op de kust en gaf verschillende voorbeelden. Maar zij kwam ook met adviezen om zelf de regie te houden. Kijk op de website van Hoekstra Geurten Notarissen en klik hier.

zaterdag 7 november 2015

 Rob de Jong, huisarts geweest in Maastricht en daarna werkzaam als verzekeringsarts bij het UWV, gaf op 3 november 2015 een verslag van zijn reis naar West-Papoea. Hij was begeleider van een groep scholieren die in het kader van Global Exploration projecten uitvoerden om de lokale cultuur in West-Papoea te leren kennen. Ze hielden zich onder meer bezig met de renovatie van huizen. Eén van de huizen was een klein en primitief Nederlands koloniaal huis (voor een ambtenaar), bestaande uit metalen platen die getimmerd waren op een houten skelet en gelegen in het Abepura District. Dit werk had overigens niets te maken met het bewaren van Nederlands erfgoed maar met de doelstelling van Global Exploration: het leren kennen van de problematiek van kleine gemeenschappen in ontwikkelingslanden. 

dinsdag 20 oktober 2015

Jan de Lang werd op 6 oktober 2015 geïnterviewd door Gerard Haack (programmacommissie) over zijn loopbaan, die liep van Den Haag naar Assen en uiteindelijk in Heerlen werd afgerond. In Den Haag startte hij zijn loopbaan in de gemeentelijke organisatie. Hij eindigde zijn loopbaan als gemeentesecretaris in Assen en Heerlen. Jan de Lang gaf ons een kijkje in de relatie tussen de gemeentesecretaris en de politieke top, in de bijzondere projecten die hij onder handen had gehad en illustreerde een en ander met anekdotes. Een volgende keer komt zijn promotieonderzoek aan de orde, dat hij na zijn pensionering begon en succesvol wist af te ronden.

zondag 6 september 2015

Foto uit het Limburgs Dagblad van 1 september 2015. Foto gemaakt door Luc Lodder. Links staan drie leden van de Past Rotarians van Heerlen: Henk Goei Thè, Johan Hoekstra en Patricia Hoekstra. 

Toen op 31 augustus 2015 in Heerlen de nieuwe burgemeester Ralf Krewinkel werd geïnstalleerd, konden de lezers van het Limburg Dagblad 's ochtends drie leden van de Past Rotarians zien, die geduldig netjes achteraan de immense rij van bobo's stonden te wachten tot zij Krewinkels handje konden drukken. Daarmee kon de officiële start van Krewinkels burgemeesterschap niet meer stuk. Volgens de krant zou de gouverneur Theo Bovens gezegd hebben, dat de geboren Kerkradenaar in Heerlen in een soort luilekkerland terecht is gekomen.




dinsdag 7 juli 2015

Tot onze verrassing stond de club in het Federatienieuws dat vandaag 7 juli 2015 in de bus viel. Op 16 juni was de journalist/redacteur, Tom Bakker, van dat Federatienieuws aanwezig, had foto's gemaakt en een verslag van de Charteruitreiking. Zoals een goed journalist betaamt, zaten er wat feitelijkheden naast de werkelijkheid en hier en daar konden we gelukkig ook nog een typefoutje vinden. Hij had de Charteruitreiking op 15 juni geplaatst, maar het was volgens ons toch echt 16 juni. Het aantal leden had hij berekend op 26, maar er zijn al heel lang 36 leden. Maar... al met al een leuk verhaaltje om te lezen! 



maandag 22 juni 2015

Andries Bosma
Op 16 juni 2015 reikte Andries Bosma, de voorzitter van de Federatie van Past Rotarians, onder het oog van zo'n 45 aanwezigen aan voorzitter Jasper von Grumbkow het charter uit. Daarmee verrichtte hij zo'n beetje zijn laatste officiële daad, want per 1 juli wordt hij als voorzitter opgevolgd. In zijn periode heeft hij aan circa tien clubs een charter uitgereikt. De club van Past Rotarians Parkstad zou de 120ste club in Nederland zijn. Bosma, die lid is van Rotaryclub Eindhoven-Kempenland en ooit gouverneur van district 1550 was, vertelde over de geschiedenis van de Federatie, over de verstandhouding met Rotary International, over Fellowship-activiteiten, rapporten, de website en het Federatie Nieuws. Kortom, de Past Rotarians kregen een kijkje in wat (tot nu toe) ver van hen af ligt: de Landelijke Federatie.
Impressie van de bijeenkomst

Op het Charter-document dat de club ontving, schemert een logo door. Andries Bosma zei dat het een wiel met één spaak voorstelt. Het officiële Rotary-logo heeft vijf spaken. Een spaak vormt de verbinding tussen de velg en de as, en staat voor een zogenaamde "Avenue". Die vijf Avenues zijn filosofische verbindingen ("services") met de basis van de Rotary. Daarvan is bij de Past Rotarians alleen Fellowship als laatste spaak overgebleven. Wim Vencken (auto-expert) wist te vertellen dat een wiel met één spaak vrij modern is. Andries Bosma legde verder uit dat het wiel eigenlijk een tandrad is dat bewust een rijtje tanden mist.
Een aantal leden merkte op dat met de leeftijd het gebit inderdaad haperingen vertoont, maar wat precies het wegvallen van de tanden symboliseert, is uw blogger ontgaan.
Na de charter-uitreiking moest de oorkonde met twee handtekeningen bekrachtigd worden. Zonder deze handtekeningen, zo was duidelijk, zou het charter weinig waard zijn en was alle moeite voor niets geweest.

Limburg Kolenland (2015). Uit het Federatie-nieuws had de voorzitter opgemaakt, dat bij een charteruitreiking de Federatievoorzitter als herinnering een cadeautje meekrijgt. Wat moest het worden? Dit jaar is het in deze regio het Jaar van de Mijnen, want het is dit jaar 50 jaar geleden dat de sluiting van de mijnen werd aangekondigd. Nu, in 2015, wordt de balans opgemaakt: welk effect hebben de mijnbouwjaren en de jaren na de sluiting op het leven van alledag in deze regio? Dit jaar zijn in de regio allerlei activiteiten en festiviteiten gepland. In het kader van het Jaar van de Mijnen is ook een boek uitgegeven. De club had bij de charter-uitreiking natuurlijk een mooi flesje mijnwater kunnen aanbieden: Appellation Parkstad Controlée.
Dat was ludieker, maar een deftig boek voor de Federatie-voorzitter, Andries Bosma, is nog meer gepast. In het boek stond: "Ter herinnering aan de uitreiking van het charter op 16 juni 2015 aan de club Parkstad" met de handtekeningen van de voorzitter en de twee andere bestuursleden waarvan u in het midden op de foto ziet Alphons Spijkers (penningmeester) en rechts Fred Frumau (secretaris).


Felicitaties. Een aantal clubs uit de omgeving had een vertegenwoordiging gestuurd om de club te feliciteren met het verkrijgen van het Charter. Allen zeiden blij te zijn met het initiatief en zegden hun steun toe aan de club. Onder meer was aanwezig Diana Borgers die voorzitter is van Rotary Landgraaf. Ook oud-gouverneur Paul Franken gaf acte de présence. Onder de sprekers waren Paul Rutten oud-voorzitter van de Rotaryclub Gulpen-Vaals en die jaren meedraait in de Rotary en vele bekenden in de club heeft. Hij vond het een bijzonder interessant initiatief en nodigde de voorzitter uit om eens iets over de Past Rotarians te vertellen in zijn club Gulpen-Vaals. Verder overhandigde hij een vaantje aan de club. Dit vaantje prijkt inmiddels in de digitale vaantjeskast. Deze kast is te vinden onderaan de rechterkolom van deze website.
De Club van Past Rotarians Parkstad heeft geen eigen vaantje om uit te wisselen. De vraag is ook of de club ooit een vaantje moet laten maken. Uw blogger kent geen Past Rotariansclub dat een eigen vaantje heeft.
Hans Kramer, oud-voorzitter van de Past Rotarians van Landgraaf en oud-lid van Rotary Landgraaf, vertelde iets over de Past Rotariansclub van Landgraaf, die in 2007 haar charter ontving. De leden van zijn club zijn oud-leden van Rotaryclub Landgraaf. Bij de oprichting van de Past Rotarians van Parkstad heeft Jasper von Grumbkow contact opgenomen met de club van Landgraaf om het voornemen kenbaar te maken, er zijn enkele gesprekken gevoerd en de relaties tussen beide clubs zijn goed. Enkele leden van beide clubs zien elkaar vrij regelmatig.
René Ploum sprak namens Rotary-gouverneur Albert Latour (die verhinderd was) en namens Rotaryclub Kerkrade, waarvan hij voorzitter is. De club van Past Rotarians Parkstad kent leden van Kerkrade. Dat is ook de reden dat de club van Past Rotarians goed bekend is bij Kerkrade. Ook hij overhandigde aan de club het Rotaryvaantje van Kerkrade. Dit vaantje staat onderaan rechts van deze blog in de virtuele vaantjeskast. Ook kwam tijdens de bijeenkomst de ontwikkeling van zogenaamde satellietclubs aan de orde. Een fenomeen dat bij de aanwezigen onbekend was. Elke club mag een satellietclub oprichten waarvan de bijeenkomsten in dag, plaats en tijd verschillen van de plaatselijke Rotaryclub. Ook zou de regeling voor de contributie anders zijn. Veel concurrentie wordt er niet van deze satellieten verwacht, al was het maar omdat de Rotaryclubs zelf moeite hebben met de ledenwerving.
Steph Vaessen (secretaris Rotaryclub Heerlen) feliciteerde de club namens zijn club en memoreerde dat het initiatief voor de oprichting van de Past Rotarians indertijd van club Heerlen kwam toen de twee voorzitters van deze club in 2012 bezig waren met de vernieuwing van club Heerlen. Die vernieuwing heeft geleid tot de oprichting van een Past Rotariansclub in de regio. Ook zijn toen andere zaken vernieuwd. Rotary Heerlen zelf heeft inmiddels zo'n 10 nieuwe leden erbij gekregen. Eerder bestond er in de regio een Past Rotariansclub onder de naam Heerlen. Deze werd gecharterd in 1994, maar werd 15 jaar later opgeheven (in 2009) omdat het aantal leden teruggelopen was. Steph Vaessen moest helaas melden dat hij namens Heerlen geen vaantje kon aanbieden, want de vaantjeskast van Heerlen was bij een eerdere vernieuwing gesneuveld en de vaantjes verhuisden later naar het archief van Rijckheyt.
Van "Club in oprichting" naar "Erkende club". Aan de tafel in het midden (vlnr) Alphons Spijkers (penningmeester), Fred Frumau (secretaris), Hans Kramer (Past Rotarians Landgraaf), René Ploum (Rotary Kerkrade)
Van "Club in oprichting" naar "Erkende club". Op de oorkonde staat dat de Federatie de club als club  "In oprichting" toegelaten heeft op 21 januari 2013. De club was toen al van start, maar de molens draaien niet zo snel. Het duurde zelfs 2 1/2 jaar voordat de oprichting voltooid was en de erkenning volgde. Dat komt doordat Past Rotarians tamelijk druk zijn met onthaasten. Dat geldt in het bijzonder voor de club Parkstad zelf. Maar toen het zo ver was, ging de trotse voorzitter na zijn dankwoord de tafels langs om de oorkonde te tonen. Bij elke tafel vroeg hij bij welk lid (en op welke plaats in zijn of haar huis) hij dit ingelijste exemplaar zou mogen ophangen. Wie zou deze eer willen? Uit bescheidenheid bleken de aanwezigen die eer graag aan een ander te gunnen, en een beslissing bleef uit. Behalve veel bijzondere ideeën over de plaatsing van de oorkonde, heeft de ronde langs de tafels enkele voorstellen opgeleverd die het bestuur, in het verdere onthaastingsproces, in beraad neemt.
Impressie van de bijeenkomst. In het midden de voorzitter van Rotaryclub Landgraaf, Diane Borger.

zaterdag 6 juni 2015

Excursie Past Rotarians aan Roermond (verslag en foto's van Guy Steffens): op 19 mei 2015 bracht een groep van de Past Rotariansclub Parkstad op uitnodiging van ons lid Ghiel Pijpers een bezoek aan Roermond. Ghiel had voor een - zoals later bleek - prima programma gezorgd. Na een kop koffie in De Pauw/De Zwarte Ruiter liepen wij samen met Ghiel door ‘zijn’ Roermond naar het Cuypershuis. Hij lardeerde de wandeling met interessante aanwijzingen. Hier werden wij gedurende 1 uur rondgeleid en kregen wij een uitstekend beeld van de prominente rol die Pierre Cuypers op de architectuur in het Nederland in de tweede helft van de 19e eeuw
gehad heeft. Daarna liepen wij naar het Arresthuis voor de lunch. Het Arresthuis is enkele jaren geleden door de Van der Valk groep getransformeerd van gevangenis in een designhotel. Wij mochten zelfs nog een paar hotelkamers bekijken, een grote aanwinst voor Roermond. Na de voortreffelijke lunch werden wij opgewacht door de stadsgids Philo. Zij nam het middagprogramma voor haar rekening: achtereenvolgens brachten wij een bezoek aan de Synagoge, de
Munsterkerk en de St. Christoffelkathedraal. Onderweg werden wij veelvuldig gewezen op de talrijke Art Deco panden in Roermond. De geslaagde dag werd afgesloten met een glas bier of wijn op het terras van wederom Café de Pauw. Op het terras kon Ghiel ons het positieve bericht doorgeven, dat zijn vrouw Elies op korte termijn ontslagen zou worden uit het ziekenhuis in Venlo. Eind goed, al goed!
Op 19 mei 2015 besprak Jasper von Grumbkow de psychologie van ongelijkheid aan de hand van Het kapitaal van Piketty en The spirit level van de epidemiologen Wilkinson en Pickett: grotere inkomensongelijkheid correleert met gezondheidsproblemen, meer kindersterfte, obesitas, drugs- en alcoholverslaving en minder sociale mobiliteit. In rijke landen hangen gezondheid en sociale problemen samen met de inkomensongelijkheid en niet met het nationale inkomen per hoofd van de bevolking.
Op 5 mei 2015 werd in de club gediscussieerd over de NSB (de Nationaal Socialistische Beweging die van 1931 tot 1945 heeft bestaan), het verkiezingsprogramma ervan dat grotendeels een vertaling  was van dat van de NSDAP, maar waarin vooralsnog rassenleer en antisemitisme ontbraken. Verder werd gediscussieerd over het lidmaatschap en de aanhang ervan, de positie van ambtenaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, de rol van intellectuelen.

zaterdag 25 april 2015


Op 21 april 2015 vertelde Toine Kerkhoffs over zijn loopbaan die op 15-jarige leeftijd in de Mijnschool begon. Tot de sluiting van de mijnen werkte hij ondergronds. Vervolgens in de waterbouw en werkte aan de afsluiting van de Lauwerszee. Hij kwam terecht bij de havenaanleg. Toen nam zijn loopbaan een internationale wending, om vervolgens te eindigen bij DSM en ABP (verwerving internationaal onroerend goed) en als directeur/bestuurder bij een woningcorporatie.

Jan van der Dussen herinnerde ons op 21 april  2015 dat 100 jaar geleden op 24 april 1915 de volkerenmoord op naar schatting  800.000 tot 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk werd gepleegd. De Armeense genocide wordt gezien als een van de eerste moderne genocides en is het tweede meest bestudeerde geval van genocide na de Holocaust. Verwezen kan worden naar Wikipedia  (klik hier) en History.com (klik hier).


Op 7 april 2015 hield Guy Steffens een referaat over een medisch-wetenschappelijke doorbraak over wat mogelijk is als er erfelijk materiaal van een tweede moeder wordt ingezet. Met deze techniek kunnen kinderen worden gered van vreselijke ziektes en een vroege dood.  De celkern uit een rijpe eicel van de ene vrouw wordt in de eicel van de andere vrouw geplaatst. Dan gaat het sperma van de vader erbij. Als er een gezonde baby wordt geboren heeft deze een spoortje (0,1 procent) mtDNA van de donormoeder. Is dit weefseldonatie (een eiceldonatie met een spoortje DNA) of heb je als kind daarmee een derde ouder?

Op carnavalsdinsdag, 7 februari 2015, gaf Ghiel Pijpers ons een demonstratie van zijn activiteiten tijdens carnaval. Hij ging zich op zijn gemak schminken, gaf informatie over de spullen die hij daarvoor gebruikte en hij ontdeed zich van zijn jasje. Tenslotte haalde hij een prachtig carnavalspak te voorschijn dat bestond uit stropdassen en trok dit aan. Vervolgens paradeerde hij vol grappen door de zaal. Dat was een prachtige gelegenheid voor de leden van de club om hun carnavalservaringen en de geschiedenis van carnaval in deze regio te memoreren.  

maandag 16 februari 2015

De Landelijke Federatie deelde ons op 22 januari 2015 per brief mee dat de Past Rotarianclub van Parkstad lid is van de Federatie (de installatie van de club kan plaatsvinden).  Deze Federatie werd in 1975 opgericht als opvolgster van de Algemene Vereniging van Oud-Rotarians. Deze vereniging werd in 1936 opgericht door Rotarians die uit de toenmalige koloniën teruggekeerden. Dat initiatief werd een voorbeeld voor Rotaryleden die hun fellowshipactiviteiten  graag willen delen met (doorgaans oudere) Rotaryleden. Inmiddels zijn er meer dan 100 clubs. De basis van deze clubs is "fellowship". Dubbel lidmaatschap (lid van een Rotaryclub én van een Past Rotarianclub) is uiteraard mogelijk en komt veel voor. 

zondag 18 januari 2015

Jan van der Dussen gaf op 6 januari 2015, de eerste bijeenkomst van de club, een overzicht van de discussie over de universaliteit van mensenrechten. Zijn deze rechten universeel of zijn zij afhankelijk van lokale en regionale omstandigheden?
Het bestuur van de Past Rotarians Parkstad wenst een ieder een gelukkig en gezond 2015.

Guy Steffens gaf op 2 december 2014 een vervolg aan "De Geur van Kolen" (2013), een geschiedenis van de familie van de onderzoeksjournalist Joep Dohmen. Dohmen leverde, en passant, in zijn boek kritiek op Van Grunsven, die burgemeester was van Heerlen (1926-1962), ook tijdens WO-II. Guy Steffens ging verder, maar nu met het boek "Eindelijk een echte burgemeester" van Fred Cammaert en Marcel Put. Zij brengen juist naar voren  dat hard bewijs tegen Van Grunsven in Dohmens boek ontbreekt.